Olivovníky - odrody, kultivary, variety
Z veľkého množstva odrôd si zobrazíme tie najfrekventovanejšie a najznámejšie:
- AGLANDAU - stolová oliva (FR, Azerbajdžan, Austrália, Ukrajina)
- ALORENA - stolová oliva v tvara vajca - jablka (Španiesko Malaga)
- AMFISSA - grécka stolová oliva (Grécko)
- ARBEQUINA - malá drobná hnedá oliva pochádzajúca z Katalánska (Španielsko)
- ARBOSANA - španielska odroda pestovaná na produkciu oleja (Španielsko)
- ASCOLANO - odolná stolová odroda z Talianskeho regionu Le Marche. Má voňavý ovocný charakter(IT)
- AYVALIK - populárna turecká odroda oliv známa tiež ako edremit. (Turecko)
- AZERADJ - alžírska odroda menej populárna s nízkou konkurecieschopnosťou. (Alžírsko)
- BARNEA - veľkoryso vyšľachtený kultivar s odolnosťou voči chorobám z Izraela.
- BELDI - marocká tmavohnedá až čierna oliva, ktorá sa po dozretí scvrkáva.
- BIANCOLILLA - talianska odroda.
- BIDNI - Maltský pôvodný kultivar odolný voči chorobám. Ovocie je známe vďaka vynikajúcemu oleju a krásnej zrelej tmavofialovej farbe.
- BOSANA - Najbežnejšia oliva pestovaná v Takiansku na Sardínii. Používa sa väčšinou na oleje.
- BOUTEILLAN - kultivar pestovaný vo Francúzsku na olivový olej.
- CAILLETIER - sa pestuje predovšetkým v regióne Alpes-Maritimes neďaleko Nice a v neďalekej talianskej Ligúrii, kde je známa ako Taggiasca.
- KALÁBRIA - odroda pestovaná v južnom Taliansku v kalábrii , dosahuje obrovký obvod kmeňa.
- PSIE - Talianska odroda.
- CAROLEA - odroda pestovaná v Talianskej Kalábrii a v Bascilicate.
- CASALIVA - Talianska odroda.
- CASTELVETRANO - odroda z Valle del Belice.
- CAYON - odroda z južného Francúzska.
- CELLINA DI NARDO - Talianska odroda.
- CERIGNOLA - obrovská odroda z juhovýchodnej Talianskej provincie Apúlia.
- COBRANCOSA - odroda pestovaná v Portugalsku.
- CONSERVOLEA - opora gréckeho priemyslu stolových olív
- CORATINA - jedna z najdôležitejších odrôd Talianskych olív (aj HR)
- CORNICABRA - Toledo - asi 12% výroby Španielskzch olív
- DOMAT - obyčajná Turecká zelená stolová oliva
- DRITTA - Talianska odroda z reg. Pescara poskytujúca extra panenský olej
- EMPELTRE - stredne veľká čierna oliva pestovaná s Špamielsku (Ebra, Baleáry)
- FRANTOLO - hlavná surovina pre oleje z Toskánska Itália
- GALEGA - odroda olív pestovaná v Portugalsku
- GEMLIK - malá až stredne veľká čierna oliva s vysokým obsahom oleja z oblasti GEMLIK Turecko
- GENTILE DI CHIETI - Talianska odroda
- GERMAINE - po dozretí čierna oliva z Korziky IT
- GORDAL - veľká tučná stolová oliva z oblasti Andalúzia, Sevilla Španielsko
- GROSSANE - Francúzska odroda
- HALKIDIKI - veľká stolová oliva z reg. Chalkidiki Grécko
- HOJIBLANCA - olej z mierne horkou príchuťou z regiónu Cordoba (Lucena) Španielsko
- HONDROELIA - vzácna tradične solená oliva z Grécka
- IZMIR SOFRALIK - Turecká oliva pre výrobu oliv.oleja
- KALAMATA - veľká čierna oliva s mäsitou chuťou z reg. Kalamata Grécko
- KORONEIKI - malé olivy s vysokým výťažkom oleja z reg. Peloponez v Grécku
- KOTHREIKI - dvojúčelový kultivar pre olej i stolové olivy z Grécka
- LECHIN DE SEVILLA - dôležitá odroda z provicie Andalúzie - Sevilla Španielsko
- LECCINO - hlavná surovina pre výrobu Talianskych olejov z Toskánska (mierne nasladlá)
- LUGANO - Talianska odroda
- LUCQUES - veľká zelená predľžená oliva s chuťou jemne orieškovou z Francúzska
- MAALOT - stredne veľká okrúhla oliva slúžiaca na výrobu oleja s ovocnou príchuťou z Izraela
- MANZANILLA - veľká zaoblená oválna fialovozelená oliva s hustou dužinou a bohatou chuťou Sevilla Španielsko
- MASTOIDIS - Grécky kultivar stolových olív
- MEGARITIKI - dvojúčelový grécky kultivar stolovej olivy a oleja
- MEMECIK - hlavný Turecký kultivar provincie Izmir
- MEMELI - turecká oliva do nálevov i pre výrobu oleja
- MESLALLA - Marocká zelená oliva na výrobu oleja
- MISSION - čierna stolová oliva z Kalifornie USA
- MORRUT - oliva pestovaná v severnej časti Castellónu Španielsko , odroda s horakastou príchuťou citlivá na chlad a sucho
- NABALI - odroda pochádzajúca z Palestíny známa tiež ako Baladi
- NAFPLION - malá zelená oliva pochádzajúca z Gréckeho údolia Argos
- NEVADILLO BLANCO - viz.Hojiblanca
- NICOISE - oliva pestovaná v okolí Nice Francúzsko
- NOCELLARA DEL BELICE - obľúbená oliva s maslovou príchuťou sa tiež používa na výrobu oleja Taliansko
- NOCELLARA ETNEA - 16 perc.výťažok oleja s 0,6%-nou kyslosťou zo Sicílie a Apúlie IT
- NYONS - prvý kultivar z Francie, ktorý získal akreditáciu AOC v r.1994
- OLIANA - odroda zo Španielska
- OLIVIERE - Francúzska odroda
- PATRINIA - Grécka odroda olivovníka
- PICHOLINE - stredne veľká zelená oliva s jemnou orieškovou príchuťou z Francúzska
- PICUAL - najpestovanejšia oliva v Španielsku predstavuje 50% špen.produkcie a 20% svetovej produkcie olív, má silnú a sladkú chuť požíva sa akos tolová oliva
- RAVECE (ROTONDELA) - Talianska oliva
- SABINE OLIVE - Francúzska oliva
- SALONENQUE - Francúzska oliva
- SEVILLANO - Španielska a Kalifornská odroda
- SEVILLENCA - odroda z Valencie označovaná tiež ako Serrana so štatútom chráneného značenia pôvodu (CHOP), vyváža sa do mnohých európskych štátov včítane Slovenska
- SIKITITA - španielska odroda
- SOURI - oliva s vysokým výťažkom aromatického oleja pestovaná v Libanone a tiež v Levante
- TANCHE - čierna Francúzska oliva s dvojitým použitím a výťažkom 22-25%
- THASSOS - jediný kultivar, ktorý sa po dozretí dá jesť priamo zo stromu - Grécko
- THROUMBOLIA - dvojúčelový Grécky kultivar pre stolové použitie i olej
- TSOUNATI - viz Mastoidis
- VERDALE DE ľHERAULT - Francúzska oliva
- VERDIAL - Španielska oliva