Olivovník bonsai - Vaša prezentácia
Pridal administrator Tuchyňa Pridané 31.5.2020 10:50:16 Počet zobrazení 36956
Olivovník vnímame s rešpektom ako exotickú rastlinu, ktorá sa dožíva vysokého veku. To je dôvod, že najmä dekoratívne bonsaje nás dokážu dôstojne reprezentovať a dodať našej prevádzke i domovu zhodnotenie a náležitý kredit. Pestovanie pritom vôbec nie je náročné.
Olivovník európsky - Olea europaea. (bonsaje)
Olivovníky sú nielen v našej krajine vysoko hodnotným ale najmä dekoračným prvkom pred firmy, reštaurácie, do vstupných hál, hotelov, penziónov, sú súčasťou chodieb veľkých obchodných centier, ich prevádzok, kultúrnych stánkov a pamiatok, ale aj nádherným doplnkom našich záhrad a terás.
Najdôležitejšie však je, že olivovníky pri minimálnej starostivosti a najmä pri správnom zazimovaní dokážeme bez väčších problémov pestovať i v našom miernom pásme.
Obzvlášť silný nádych exotiky umožňujú najmä prekrásne bonsaje tvarované do najrôznejších tvarov a vyrobené v starých kmeňoch. Príjemné prostredie s olivovníkom ktorý okrem plodov a jeho úžitkovej hodnoty plní významne najmä svoju dekoračnú funkciu je rozhodne nenahraditeľné. Cenové relácie podľa hrúbky kmeňa a vypracovania sa pohybujú od 35,-€ až do niekoľko tisíc až desaťtisíce eur.
Príklad umiestnenia mobilného olivníka - olea europaea bonsai - pred reštauráciou v meste Bojnice:
Pod pojmom "olivovník" rozumieme stále zelený strom pochádzajúci z Ázie, ktorého plodom je oliva. Tieto plody nie je nutné predstavovať. Sú to z lekárskeho hľadiska plody historicky známe najmä pre zdravie človeka s nenahraditeľnými vlastnosťami, ktoré sa k nám dostávajú vo forme olivového oleja, alebo v náleve. Prvé olivovníky začínajú rodiť až po siedmych rokoch po vysadení. Plnohodnotnú úrodu môžu dosiahnuť až v dvadsiatom roku svojho veku. Väčšina olivovníkov však začína rodiť až v 50-tych rokoch veku. Úroda opäť klesá po 150-tich rokoch veku. To je dôvod olivovníky štepiť a vrúbľovať do starých kmeňov a takto urýchliť plodenie, čím zabezpečíme plody olivovníka omnoho skôr. Olivovník je nenáročný na vlahu, dokáže dokonca prežiť sucho i požiar. Olivovník na zmenu životných podmienok, presun , sťahovanie reaguje miernym opadom listov. Podobne sa správa i po preliatí rastliny.
Olivovníky sa dožívajú až 1500 rokov.
Olivovníky - olea europaea bonsai - najrôznejších hrúbok kmeňov určené na predaj v exotickej záhrade TUMA v Bánovciach nad Bebravou:
OLIVY
Plody olivovníkov - olivy - majú veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Olej, ktorý sa produkuje z olív mechanickým lisovaním má dôležité antioxidačné účinky, ktoré majú významný vplyv proti stárnutiu, civilizačným a srdečným chorobám. Slúži tiež na liečbu kožných chorôb. Veľký význam olivového oleja sa prikladá chemicky stabilným mononenasýteným mastným kyselinám. Strava s obsahom olivového oleja znižuje cholesterol, eliminuje riziká srdcovocievnych ochorení, krvných zrazenín a chráni pred rakovinou. Olivy zvyšujú chuť k jedlu a zlepšujú trávenie.
Olivové extrakty sa používajú v kozmetike pre tvorbu vitamínu E (vitamín krásy) a vitamínu A a C. Zelené aj zrelé (tmavé) olivy sa nakladajú.
V lekárstve sa olivový olej používa pri bodnutí hmyzom, bolestiach svalov, kľbov, ladvín, chráni pokožku pred stárnutím, chráni pred nádorovými ochoreniami a pri popáleninách. Olivy sú bohaté na sodík, draslík a vápnik, minerálne látky dôležité pre pevnosť kostí, zubov a svaloviny.
Pestovanie olivovníka.
- Olivovník vyžaduje dostatok čerstvého suchého vzduchu na plnom slnku.
- Stanoviskom môže byť i veterné miesto.
- Je vhodný k pestovaniu i v domácich podmienkach.
- Často sa používa k pestovaniu ako bonsai, čím dosiahneme starý rodiaci kmeň už po niekoľko málo rokoch.
- Olivovníky neznášajú premočenie pôdy a vlhký vzduch.
- Optimálny je ľahký substrát piesčito hlinitý a môže byť i mierne zásaditý.
- Počas aktívneho vegetačného rastu zalievame strednou zálievkou, v zimnom období minimálne, iba tak aby pôda celkom nepreschla.
- Staršie olivovníky vysadené do záhrad nie je potrebné zalievať. Zálievka je potrebná minimálna iba pri dlhotrvajúcich suchách, prípadne zimy bez snehu a dažďa v bezmrazovom počasí.
- Zimovanie mobilných olivovníkov môžeme uskutočniť v teplotách od +10 do +15°C do miestnosti (optimálne 10°C) , ktorá je suchá chladná a svetlá. Zimovanie je možné uskutočniť i vo vykurovaných priestoroch za podmienky, že sú suché.
- Vysadené olivovníky do voľnej pôdy sú odolné do -10°C. Pri nižšej teplote dochádza u mladších rastlín k vymrznutiu. Už pri teplote -7°/-8°C je vhodné olivovníky zabaliť do vzdušnej tkaniny - jutoviny a pod. a koreň prihrnúť (lístím, pilinami).
- Staršie zakorenené olivovníky vydržia i naše tuhšie zimy. Môže dôjsť k omrznutiu mladých výhonkov. Korunu je vhodné zakryť čečinou.
- Olivovníky je možné tvarovať rezom. Na novovyrastených výhonkoch v prvom roku olivovník nekvitne.
- Mobilné olivovníky sa vykladajú von zo zimoviska v mesiaci marec a schovávajú sa koncom októbra. Vysadené olivovníky v záhradách je pri väčších mrazoch vhodné chrániť, prípadne im poskytnúť makrolonové zimovište. Olivovníky vysádzame vždy na celodenné slnečné miesto.
Zelené olivy sú nedozreté plody, ktoré sa nakladajú do soli, prípadne slaného, octového a sladkého nálevu. Olivy musia byť naložené mesiace v slanom náleve. Surové sú nechutné.
Čierne olivy sú dozreté plody, kotré sa môžu nakladať obdobným spôsobom. Používajú sa však predovšetkým na výrobu olivového oleja.
Panenský olej - najkvalitnejší olej, ktorý sa získava samovoľným odtekaním oleja, ktorému sa niekedy pomáha i zaťažením olív.
Stredne kvalitný olej - sa získava z olív lisovaných za studena pri použití stredného tlaku.
Najmenej kvalitný olej - sa získava pôsobením vyššieho tlaku a tepla. Tento olej je možné ďalej rafinovať a používať k technickým účelom.
Príklady kmeňov olivovníkov ktoré vytvorila príroda:
Olivovníky je možné upravovať na rôzne tvary. Hodnota olivovníkov stúpa s hrúbkou kmeňa, ktorý sa meria perimetricky (obvod kmeňa).
Hodnota olivovníka stúpa s vekom, s perimetrom (obvodom) jeho kmeňa, s tvarom kmeňa, čím je olivovník viac vybičovaný prírodou a počasím tým je jeho hodnota vyššia. Olivovníky ktoré majú stovky rokov majú zvráskavené, popraskané a dokrútené kmene.
Výrobcovia olivovníkov dohľadávajú a vytvárajú najrôznejšie tvarové typy, ktoré majú vysokú hodnotu okrasnú, dekoračnú i jedinečnú exemplárnu. Viac: Typy olivovníkov (klikni)
Ukážka plantážnych olivovníkov "Lochin" a "Olea ejemplare":
Viac ako tristo najrôznejších tvarov olivovníkov k okamžitému odberu nájdete v exotickej záhrade TUMA v Bánovciach nad Bebravou. (časť expozície Bánovce nad Bebravou na obrázku)
Nový komentár